Veelgestelde vragen

Vraag over verf? Je vindt hier alle informatie over schildertechnieken, materialen, ondergronden, problemen en nog veel meer.

Voorbereiding

Hoeveel verf heb ik nodig?

Met de verfcalculator kun je dat redelijk nauwkeurig* berekenen. Eerst kies je de verf die je wilt gebruiken. Vervolgens vul je de oppervlakte in die je gaat schilderen. De verfcalculator laat je vervolgens zien hoeveel liter je nodig hebt én laat zien welke verpakkingen we hebben.

*Berekening wordt gedaan op basis van een gladde en niet zuigende ondergrond.

Moet ik eerst schuren of schoonmaken?

Begin de voorbereiding van een schilderklus nooit met schuren. Als je de ondergrond niet eerst ontvet, schuur je het vuil in de ondergrond. De verf zal dan niet goed hechten.

De juiste volgorde is dus:

  1. Eerst ontvetten
  2. Daarna schuren
  3. Daarna stofvrij maken

Wat doe ik met gaten en barsten?

Scheuren en oude schroefgaten in de muur kun je repareren met muurvuller. Oneffenheden in houtwerk vul je op met een houtvuller. Volg daarbij de gebruiksaanwijzing op het desbetreffende product.

Hoe verwijder ik een oude verflaag op houtwerk?

Je kunt oude verflagen verwijderen met afbijt. Soms is afkrabben met een verfkrabber gemakkelijker. Gaat de verf niet helemaal weg? Je kunt de verf ook afbranden met een speciaal hiervoor bestemde föhn. Pas daarbij wel goed op dat je geen schroeiplekken maakt, want deze zal je vervolgens eerst weg moeten schuren voordat je kunt gaan schilderen.

Wat is de beste tijd om buiten te schilderen?

Histor Perfect Base Grondverf voor Buiten en lak zijn geschikt om te verwerken tussen 10°C en 25°C. De luchtvochtigheid mag tot 75% oplopen (dus geen regen of mist). Schilder bij voorkeur niet in de volle zon, de verf droogt dan te snel. Kies bij schilderwerk aan de begane grond een dag uit waarop het niet hard waait, zodat er geen stof in de nog natte verf komt. Lage temperaturen vertragen de droging van de verf. Over het algemeen is de periode tussen april en september het meest geschikt.

Hoe controleer ik of mijn behang geschikt is om te schilderen?

Maak een proefvlak op een weinig zichtbare plek. Als na een week de verf niet plakt of afgeeft en als het behang goed blijft zitten, dan is overschilderen geen probleem.

Hoe controleer ik of ik met een zuigende ondergrond te maken heb?

Nieuw pleisterwerk en nieuwe gipsplaten zijn bijna altijd zuigend. Bij bestaande (en ook geschilderde) ondergronden kun je dit controleren door er een natte spons tegenaan te houden. Trekt het water in de muur (vaak donkerverkleuring), dan heb je een zuigende ondergrond. Wil je een vlekkerig resultaat en baanvorming voorkomen, dan adviseert Histor deze ondergrond eerst te behandelen met Histor Perfect Base Muur Voorstrijk.

Na je schilderwerk

Hoe lang moet grondverf drogen?

Dat verschilt per type grondverf. De meeste grondverven zijn stofdroog na 2 uur en overschilderbaar na 16 uur. Wil je snel klaar zijn, dan kun je kiezen voor Histor Perfect Base Snelgrond. Deze grondverf is al overschilderbaar na 4 uur. Kijk voor de precieze droogtijden op de verfverpakking.

Hoe lang moet muurverf drogen?

Dat verschilt per muurverf. De meeste muurverf is stofdroog na 1 uur en overschilderbaar na 3 uur. Kijk voor de precieze droogtijden op de verfverpakking.

Hoe lang moet lakverf drogen?

Lak op waterbasis is sneller droog dan lak op solventbasis. Kijk voor de precieze droogtijden op de verpakking. Daarna heeft lak nog tijd nodig om volledig uit te harden. Na een week is de verf voldoende uitgehard.

Hoe verwijder ik verfspatten?

Schilderen zonder te morsen is bijna onmogelijk. Muurverf kun je meteen wegpoetsen met een nat doekje. Hetzelfde geldt voor lak op waterbasis. Natte verf op solventbasis verwijder je met White Spirit. Zijn er tijdens het schilderen van de kozijnen verfspetters op de ruiten gekomen? Die haal je gemakkelijk weg met een speciaal glasmesje dat in elke Doe-Het-Zelf winkel wordt verkocht.

Hoe vaak moet ik het houtwerk buiten opnieuw schilderen?

Dat hangt van verschillende factoren af. Wat is de kwaliteit van de verf? Hoeveel verflagen zijn er aangebracht? Ligt het schilderwerk op het zuiden (veel zon) of het noorden? Als het schilderwerk mat is geworden of blaasjes en scheuren laat zien, is de buitenboel aan een nieuwe lik verf toe. Om een grove indicatie te geven: controleer het elke 3 jaar en overschilder elke 5 jaar. Een paar keer per jaar (bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van de ruiten) schoonmaken met een zachte doek en een neutraal schoonmaakmiddel houdt de verflaag langer goed.
 

Wat doe ik met mijn borstel of roller tijdens een korte stop?

Als je even wilt stoppen met je verfklus, hoef je de borstel en rollers niet schoon te maken. Rol ze in plastic en sluit deze luchtdicht af met bijvoorbeeld een elastiekje. Let op, leg deze niet in de zon.

Hoe bewaar ik verfresten?

Heb je verf over? Bewaar deze op een donkere en koele, maar vorstvrije plek en zorg dat er geen lucht bij kan komen om uitdroging te voorkomen. Is het restant verf minder dan de helft? Giet het dan over in een kleinere verpakking.

Hoe gooi ik verfresten weg?

Spoel verf nooit door de gootsteen! Dit is slecht voor het milieu. Spoel ook rollers en borstel niet uit onder de kraan, maar laat ze hard worden. Daarna kun je ze weggooien bij het huisvuil.
Verfresten die je niet meer gebruikt, ook verf op waterbasis, lever je in bij het klein chemisch afval. Opgedroogde verfresten mag je gewoon in de afvalbak gooien.

Hoe lang kan ik verf bewaren?

In een ongeopende goed afgesloten verpakking, op een droge plaats bewaard, bij een temperatuur van 0°C tot 30°C, is Histor verf ca. 2 jaar houdbaar. Halflege bussen overgieten in een kleinere bus of blik helpt indrogen voorkomen. Niet blootstellen aan direct zonlicht.

Hoe krijg ik een verfgeur weg?

Verf op solventbasis kan nog wekenlang een sterke geur afgeven. Buiten is dat niet zo erg, maar in huis kan dat heel vervelend zijn. Als je je houtwerk, kunststof of metaal binnen gaat schilderen, kun je dan ook het beste watergedragen lak gebruiken. Deze verf is geurarm en ook nog minder milieubelastend. Goed ventileren helpt natuurlijk ook.

Problemen

Lekkagevlekken

Lekkage geeft lelijke kringen op de muur of het plafond. Niemand kijkt daar graag tegenaan. Simpelweg over lekkagevlekken heen schilderen werkt niet: je zult ze blijven zien. Je zult de vochtplekken eerst moeten isoleren. Let op dat je dit pas doet als de oorzaak van de lekkage is verholpen en de ondergrond goed droog is.

Is de ondergrond nog onbehandeld? Gebruik dan Histor Vlek Isolerende Voorstrijk. Bij een behandelde ondergrond kun je het beste Histor Perfect Base Vlek Isolerende Muurverf gebruiken. In ons stappenplan hierover leggen we precies uit hoe je dit probleem te lijf gaat. Behandel altijd het gehele oppervlak om kleurverschil te voorkomen.

Nicotine- en roetvlekken

Bruingele vlekken op het plafond of de muur? Waarschijnlijk zijn het nicotine- of roetvlekken. Zulke vlekken ontstaan als er veel in een ruimte wordt gerookt. Maar ook een open haard, kachel en brandende kaarsen kunnen de boosdoener zijn.

Je rekent er mee af door de vlekken te isoleren met Histor Perfect Base Vlek Isolerende Muurverf. Is je ondergrond onbehandeld? Gebruik dan Histor Perfect Base Vlek Isolerende Voorstrijk. Behandel altijd het gehele oppervlak om kleurverschil te voorkomen.

Vochtproblemen

Een muur schilderen die vochtig is? Los eerst de lekkage op voordat je gaat schilderen. Hetzelfde geldt voor een vochtige vloer. Laat een vochtprobleem altijd eerst oplossen door een specialist voordat je gaat schilderen.

Schimmel

Bruine vlekken of zwarte puntjes op de muur of het plafond? Waarschijnlijk zijn dit schimmels. Je treft ze vaak aan in badkamers en kelders. Schimmels houden namelijk van een vochtige omgeving met weinig ventilatie. Je zult de schimmel eerst goed moeten verwijderen voordat je eroverheen schildert met Histor Clean.

Houtrot

Als het hout van bijvoorbeeld je kozijn zacht is geworden, heb je te maken met houtrot. Dit probleem moet je herstellen voordat je het kozijn gaat schilderen. Houtrot kun je zelf verwijderen en daarna repareren met houtrotvuller. Volg daarbij de gebruiksaanwijzing op desbetreffend product.

Waardoor wordt mijn laklaag gelig?

Lak die verdunbaar is met White Spirit heeft alkydhars als basis. De olie die hierin zit, kleurt geel bij een gebrek aan daglicht. Dit heet ‘donkervergeling’. Wanneer de verf weer aan genoeg daglicht wordt blootgesteld, verdwijnen de gelige vlekken grotendeels. Wil je absoluut geen vergeling, gebruik dan One by Histor Acryl Lak of The Color Collection Acryl Lak in mat of zijdeglans.

Waardoor ontstaan er scheurtjes in gelakt houtwerk?

Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het hout kan te vochtig zijn. Daardoor gaat de verf barsten en scheuren. Het kan zijn dat het hout is gaan werken. Het is ook mogelijk dat verflagen sterk verouderd zijn.

Oplossing: los het eventuele vochtprobleem op. Verwijder daarna de gescheurde verflaag en breng een nieuwe laag aan.

Waardoor ontstaan er blaasjes in gelakt houtwerk?

Blaasjes in de verf ontstaan vaak bij ‘grofporig’ hout, zoals meranti. Schilder je overdag bij een hoog temperatuurverschil (bijvoorbeeld in de morgen 10 ˚C en in de middag 25 ˚C), dan zet de warme lucht in de poriën uit en er ontstaat een blaasje. Bij deze houtsoorten is het dus extra belangrijk om te schilderen bij de juiste temperatuur. Op warme, zonnige dagen kun je het beste achter de zon aan schilderen.

Oplossing: schuur de aangetaste plekken goed en breng een nieuwe verflaag aan.

Waardoor rimpelt de verflaag?

In schildersjargon wordt het rimpelen van verflagen ‘schroeien’ genoemd. Dit kan gebeuren als je de verflaag te dik aanbrengt. De oppervlakte droogt al een beetje, terwijl de verf eronder nog nat is. Hierdoor kan de onderlaag niet snel genoeg drogen en gaat de verffilm schroeien. Dit zie je regelmatig op liggende schilderwerk. Een andere oorzaak kan zijn dat je over een verflaag heen hebt geschilderd die nog niet goed droog was. De schroei ontstaat dan volgens hetzelfde principe.

Oplossing: wacht tot de schroeiplekken goed droog zijn en schuur deze glad. Daarna kun je eroverheen schilderen.

Waardoor krijg ik kratertjes en gaatjes in de verflaag?

Dit probleem wordt ook wel ‘vissenogen’ genoemd. Wat er dan gebeurt, kun je vergelijken met wat waterdruppels doen op een vettige ovenplaat: die gaan samenklonteren. Vissenogen in je schilderwerk zijn het gevolg. Vuil/vet en restjes siliconenkit op het houtwerk, bijvoorbeeld om een ruit af te werken, kunnen de oorzaak zijn. Verf hecht daar niet op.

Oplossing: ontvet de ondergrond grondig en schuur deze glad. Daarna kun je een nieuwe verflaag aanbrengen. Helpt dat niet? Voeg dan een druppel anti-siliconenmiddel aan de verf toe.

Hoe voorkom ik dat mijn borstel of roller haartjes loslaat?

Gebruik je een nieuwe kwast bij het schilderen? Pak de borstel dan in je hand, buig de haren horizontaal en laat de haren beetje bij beetje terugzwaaien. Daarna houd je de kwast tegen het licht en dan kun je de losse haren er uitpakken. Herhaal dit 2 tot 3 maal. Je voorkomt hiermee losse kwastharen in je verf.

Een vachtroller kun je omwikkelen met schilderstape, die je daarna lostrekt.

Verf en materiaal

Welke verf moet ik gebruiken?

Dat hangt van een hoop factoren af. Wat is de ondergrond? Ga je binnen of buiten schilderen? Wil je een mat of glanzend resultaat? Onze Productzoeker neemt je stap voor stap mee naar de juiste verf.

Mat, Zijdeglans of Hoogglans Lak?

Dat hangt van je smaak af, jouw wensen wat onderhoud betreft en de ondergrond die je gaat schilderen. Matte verf straalt rust uit en camoufleert het best. Een goede keuze dus als je een oneffen ondergrond wilt verdoezelen. Zijdeglans heeft een meer warme uitstraling, maar oneffenheden zullen meer opvallen. Wel is zijdeglans verf beter schoon te maken dan matte verf. Hoogglans is heel glad en daardoor het makkelijkst schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat je oneffenheden accentueert. Hoogglans verf is daarom het mooist op een gladde ondergrond, of juist om een structuurondergrond te benadrukken.

Histor Lakverf is verkrijgbaar in mat, zijdeglans en hoogglans. Histor Muurverf is te vinden in mat, extra mat, kalkmat, zijdemat en glans, maar ook in decoratieve effecten (bijvoorbeeld Histor Perfect Effects Metallic).

Wanneer gebruik ik lak op waterbasis en lak op solventbasis?

Over het algemeen geldt: lak op waterbasis gebruik je binnenshuis en lak op solventbasis buiten. In principe kun je lak op solventbasis ook binnen gebruiken, maar een negatieve bijwerking van deze producten is dat wittinten en lichte kleuren zullen verkleuren/vergelen op plekken waar geen of nauwelijks daglicht bijkomt.
 

Wat is het voordeel van lak op waterbasis ?

Lak op waterbasis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. De voordelen van lak op waterbasis zijn:

  • Vergeelt niet
  • Geurarm
  • Snelle droging
  • Behoudt de glans langer
  • Elastischer

Wat is het voordeel van lak op solventbasis ?

Alkydlak wordt veel voor het houtwerk buiten gebruikt, maar soms ook binnen. De voordelen van lak op solventbasis zijn:
  • Makkelijker te verwerken door de trage droging
  • Vloeit langer, waardoor er minder strepen ontstaan.

Kan ik lak op waterbasis overschilderen met lak op solventbasis en andersom?

Ja, beide is mogelijk. Het is wel belangrijk om grondig schoon te maken met Histor Perfect Base Ontvetter en daarna zorgvuldig te schuren. Laat de verf wel minimaal 1 maand uitharden, voordat je overstapt naar een product op een andere basis.

Kan ik verf verdunnen?

Histor producten zijn klaar om verwerkt te worden. Waarmee je ze eventueel mag verdunnen hangt af van de verfsoort. Lak op waterbasis, zoals muurverf en acrylaat lak, kun je verdunnen met water. Lak op solventbasis kun je verdunnen met White Spirit.
 

Hoeveel vierkante meter kan ik met 1 liter verf schilderen?

Kijk op de verpakking voor het precieze rendement. Of vul onze Verfcalculator in.

Wanneer verf ik met een borstel en wanneer met een roller?

Voor kleine oppervlaktes en langs de randen is een borstel het handigst. Grote vlakken verf je het makkelijkst met een verfroller. Je kunt alle verfsoorten aanbrengen met zowel een borstel als een roller, maar koop wel een geschikt type.

Welke korrel schuurpapier heb ik nodig?

Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier is. Korrelgroottes worden vaak aangegeven met een P ervoor. Ruw hout kun je het beste schuren met korrel 120 (P120). De tweede keer schuur je met de fijnere korrel P180. Voor het licht opschuren van een verflaag is P240/P320 het meest geschikt.

Wanneer gebruik ik een voorstrijk?

Een voorstrijkmiddel gebruik je om een onbewerkte muur, zoals van gips, beton of pleisterwerk, voor te behandelen. Zulke muren hebben vaak een sterk onregelmatig zuigende werking. Die hef je op met Histor Perfect Base Muur Voorstrijk. Dit voorkomt banen en strepen in de muurverf.

Wil je je onbehandelde muur in een felle of donkere kleur schilderen? Gebruik dan eerst Histor Perfect Base Dekkende Muur Voorstrijk voor een perfect en egaal kleurresultaat zonder strepen. Poederende ondergronden kun je voorbehandelen met Histor Perfect Base Fixerende Voorstrijk. Zitten er lekkagevlekken, nicotine- of roetvlekken op de muur? Gebruik dan Histor Vlek-isolerende Voorstrijk. Je zult de vlekken dan niet terugzien in de muurverf. Behandel wel de hele oppervlakte om bontheid en strepen te voorkomen.

Wanneer gebruik ik grondverf?

Kaal hout moet je altijd behandelen met grondverf. Grondverf heft de zuiging in de ondergrond op en heeft een vullende eigenschap. Een grondverf is beter schuurbaar en geeft uitstekende hechting aan de volgende laag. Als je kaal hout, metaal of kunststof rechtstreeks met lak beschildert, zal de verf niet goed hechten. Voor metaal en kunststof hebben we speciale grondverf in het assortiment.

Wanneer gebruik ik menie?

Menie beschermt hout dat in contact komt met metselwerk, zoals kozijnen en deurposten. Histor Perfect Base Loodvrije Menie vormt een vochtwerende laag die het houtwerk langdurig beschermt.

Ondergronden

Onbehandelde muur en plafond

Een onbehandelde muur en plafond kan bestaan uit verschillende materialen, zoals gips, beton, metselwerk of pleisterwerk. Welke voorbehandeling de muur nodig heeft, kun je testen door er een natte spons tegenaan te houden. Wordt de ondergrond donkerder? Dan heeft deze het vocht opgenomen. In ons stappenplan over zuigende ondergronden lees je hoe je zo’n muur/plafond kunt schilderen.

Nieuw pleisterwerk

Nieuw stucwerk heeft vaak een zuigende werking. Die moet je eerst opheffen voordat je gaat schilderen, anders trekt de verf onregelmatig in de ondergrond en krijg je banen en strepen.

Gestructureerde ondergrond

Veel woningen hebben een plafond of muur met een gestructureerde ”gebobbelde” laag. Vanwege de zuigende werking kun je dit pleisterwerk niet direct met gewone muurverf schilderen. Je krijgt dan een vlekkerig resultaat met banen en strepen, wat je blijft zien. Strijk de ondergrond daarom eerst voor met bijvoorbeeld Histor Perfect Base Muur Voorstrijk.

Poederende ondergrond (muur en plafond)

Niet op elke muur of plafond kun je zomaar beginnen met schilderen. Wrijf altijd eerst met een natte doek over de muur. Geeft de muur af? Dan heb je te maken met een poederende ondergrond. In ons stappenplan lees je hoe je te werk gaat.

Behang schilderen

Niet elk behang is geschikt om te schilderen. Soms zitten er weekmakers in die het behang soepel houden. Die worden dan naar de oppervlakte gezogen als je schildert, met een plakkerige muur als resultaat. Test daarom eerst een stukje uit en wacht een week. Wordt het behang kleverig, vlekkerig of laat het los? Dan zul je het behang eraf moeten halen. Heb je vliesbehang of glasweefselbehang? Dat is speciaal gemaakt om te schilderen. Je hoeft de test dan niet doen.

Witkalk of 'veegvast'

'Witkalk' of 'veegvast' is kalkverf in poedervorm die met water wordt aangemaakt. Het werd vroeger veel gebruikt op plafonds vanwege het matte uiterlijk. Ook in wc’s en kelders werd dit veel gebruikt, omdat het vocht opneemt en schimmel weert. Tegenwoordig wordt dit materiaal bijna niet meer gebruikt. Omdat het afgeeft, kun je er niet overheen schilderen. Je zult het eerst af moeten steken/wassen, zodat er een ondergrond overblijft die niet meer afgeeft.

Kunststof schilderen

Het is mogelijk om op kunststof of op plastic te schilderen. Het is dan wel belangrijk om de juiste grondverf te gebruiken, bijvoorbeeld Histor Perfect Base Grondverf voor Kunststof.

Wandtegels schilderen

Wandtegels schilderen is een stuk goedkoper en makkelijker dan vervangen. We hebben speciale tegelverf in ons assortiment die krasvast en goed reinigbaar is.

Betonvloer schilderen

Een ‘gewone’ betonnen vloer ziet er weinig spannend uit. Een kleurtje op de kelder-, garage- of balkonvloer oogt een heel stuk frisser. Je vloer opknappen kan ook een reden zijn om met betonverf aan de slag te gaan. Bovendien is je vloer nu een stuk makkelijker schoon te houden.

Radiator schilderen

Radiatoren worden na verloop van tijd gelig of gaan roesten. Je kunt een nieuwe radiator plaatsen, maar waarom niet gewoon schilderen met radiatorlak? Dat scheelt flink in de kosten.

MDF schilderen

MDF is een plaat die bestaat uit samengeperste houtvezels en is een populaire vervanger van hout voor bijvoorbeeld meubels, deuren en plinten. Maar pas op: gebruik je ‘gewone’ grondverf, dan wordt die te snel opgezogen. Onze Histor Grondverf voor MDF heft de zuigende werking op. Na het gronden moet je de opstaande vezeltjes wegschuren (gebruik hiervoor zeer fijn schuurpapier, bijvoorbeeld P320). Daarna kan je nog een laag Histor Grondverf voor MDF aanbrengen en 1 laag acryllak, of direct twee lagen acryllak.

Metaal schilderen

Metaal kan een lastig materiaal zijn om te schilderen. Een goede grondverf is daarom onmisbaar. Zitten er roestplekken op het metaal, dan moet je die eerst verwijderen. Hiervoor gebruik je Histor Grondverf voor Metaal. Dit product hecht perfect op metaal en aluminium en geeft roest geen kans. Na het aanbrengen van de grondlaag is de metalen ondergrond te schilderen met lak op solvent- of waterbasis.
 

Verftechnieken

Hoe voorkom ik strepen bij lakverf?

Gebruik een borstel of roller die geschikt is voor de laksoort die je gebruikt. Zorg voor goed materiaal en gereedschap: bij schilderen zorgt de combinatie van de kwaliteitsproducten van Histor samen met het juiste gereedschap voor een mooi en goed resultaat. Verder: breng voldoende verf aan en schilder vlot. Werk ‘nat in nat’.
 

Hoe voorkom ik banen bij muurverf?

Banen in je schilderwerk ontstaan vaak doordat er niet ‘nat in nat’ wordt gewerkt en de verf te schraal/dun wordt aangebracht op de ondergrond. De vorige verflaag is al gaan drogen, waardoor de verschillende banen niet mooi in elkaar overvloeien. Het kan ook zijn dat je gewoon nog een tweede laag moet aanbrengen.

Let op: wanneer de eerste laag erg onregelmatig aangebracht is, is het mogelijk dat je dit in de volgende lagen terug blijft zien. Vooral bij zogenaamd 'strijklicht' blijft dit dan zichtbaar. Een extra laag of lagen aanbrengen is dan geen oplossing.

Hoe voorkom ik 'zakkers'?

Zakkers (ook wel druipers genoemd) komen soms voor als je lak te dik aanbrengt. Vaak loopt teveel aangebrachte verf na een paar minuten uit hoekjes en lastig te bereiken plaatsen. Controleer daarom, tijdens het schilderen en vlak daarna, of dat zo is. Als de verf nog nat is, kun je de zakkers weghalen met een droge kwast.

Hoeveel verflagen moet ik aanbrengen?

Dat verschilt per verfsoort en ondergrond. De beste dekking ga je behalen met het aanbrengen van voldoende laagdikte. Over het algemeen geldt dat heldere en felle kleuren meer lagen nodig hebben voor een goede dekking.

Let op: muurverf
Muurverf dekt meestal in één of twee lagen. Bij een onbehandelde muur kan je de Histor Dekkende Muur Voorstrijk kiezen, die kun je op dezelfde kleur laten maken als de muurverf waardoor deze beter dekt.

Let op: lakverf
Donkere en heldere kleuren dekken het beste als je de Histor grondverf laat mengen in de kleur van de lakverf. Kan het type grondverf dat je wilt gebruiken niet op kleur gemaakt worden? Kies dan voor lichte kleuren de witte grondverf en voor donkere en felle kleuren de grijze grondverf.

Hoe breng ik een sjabloon aan?

Met een sjabloon schilder je je eigen kunstwerkje op de muur, kast of tafel. Het is leuk om te doen en niet moeilijk. Bekijk het stappenplan hoe je verfsjablonen aanbrengt. Inspiratie nodig? Maak je keuze uit de leukste sjablonen en download deze.
PPG.CookieFloater.Title PPG.CookieFloater.Link