Een kast verven

Zin in een ander accent in je interieur? Een kast in een ander kleurtje kan net die finishing touch zijn. Of het nu gaat om een antieke servieskast of een nachtkastje, met dit stappenplan wordt het resultaat zoals jij het voor ogen hebt. Voor meubels raden wij acryllak aan: dit droogt sneller, ruikt niet en is beter voor het milieu. Ben je nog aan het twijfelen over de kleur? Laat je inspireren door onze uitgebreide kleurencollectie. Alle kleuren zijn verkrijgbaar in mat, zijdeglans en hoogglans. Tip: we hebben ook goud - of zilververf  in ons assortiment.
 
Vind je het lastig om in te schatten hoeveel verf je nodig hebt? Een precieze berekening maak je met de verfcalculator.
Bekijk benodigdheden PDF downloaden
Stap 1 voorbereiding
Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C. Dek de vloer onder de kast af met kranten of afdekfolie. Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de kast daarom schoon met warm water met daarin Histor Ontvetter. Schuur de kast met korrel 150 tot 180. Verf je een grote kast? Dan werkt een vlakschuurmachine het snelst. Maak alles nog eens stofvrij met een doekje of stoffer. Verwijder het hang- en sluitwerk zodat je straks ongehinderd kunt schilderen. Plak eventuele ruitjes af met afplaktape. Is de kast in slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een plamuurmes. Barstjes en scheuren kun je opvullen met een vulmiddel.
Stap 2 grondverf
Als de kast glad en schoon is, kan het verven beginnen. Meng de grondverf met het roerstaafje. Grondverf zorgt voor een betere dekking en minder strepen. Je mag grondverf royaal aanbrengen. Verf eerst de randjes met de borstel. Behandel dan de grotere oppervlaktes met de verfroller. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen. Verf in verticale richting en rol daarna horizontaal uit. Verf daarna weer in verticale banen. Zo verdeelt de verf het beste en krijg je een strak resultaat. Werk steeds van boven naar beneden om druipers en stof zo veel mogelijk te vermijden. De kast is overschilderbaar na ongeveer 5 uur.
 
Stap 3 lakken
Is de grondverflaag niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes in zitten? Schuur de kast dan nog eens glad. Als je langer dan 24 uur wacht met aflakken, moet je sowieso nog eens licht opschuren. Daarna kun je beginnen met lakken. Roer de lak goed door met een roerstaafje en giet wat in het verfbakje. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf. Schilder elk onderdeel altijd na in één lange baan om strepen te voorkomen. Kasten hebben vaak een tweede laklaag nodig. Houd altijd de droogtijd aan die op de pot vermeld staat.
 
Stap 4 schoonmaken
Maak de borstel en de verfroller schoon met warm water. Wikkel ze daarna in aluminiumfolie of bewaar ze in een gesloten plastic zak. Je kunt de borstel ook in een potje met water zetten. Als de lak droog is, kun je het hang- en sluitwerk weer op de kast schroeven. Lak heeft tijd nodig om goed uit te harden. Na een week kun je de kast in gebruik nemen.
 
Eerst nog wat tips
  •  Let erop dat je een verfbakje koopt dat groot genoeg is voor de verfroller.
  •  Trek kleding aan waar verfspatten op mogen komen.
  •  Voor optimale kleurdekking kun je Histor Grondverf laten mengen in de kleur van de laklaag. Of met één tint verschil, zodat je goed kunt zien waar je bent gebleven bij het aflakken.
  •  Lak die begint te drogen kun je beter niet meer aanraken.
  •  Verf het liefst bij daglicht. Zo zie je minder snel plekken over het hoofd.
Benodigdheden:
Verf
Overig
  • Afplaktape
  • Afdekfolie of kranten
  • Borstel of doekje
  • Schuurpapier
  • Roerstaafje
  • Verfroller en beugel
  • Verfborstel
  • Histor Ontvetter
  • Histor Grondverf Acryl
  • Histor Perfect Finish Acryl

PPG.CookieFloater.Title PPG.CookieFloater.Link